Divi

Funderar du på att använda Divi-temat för din WordPress-webbplats?

I vår praktiska recension av Divi-tema hjälper vi dig att avgöra om detta populära tema är ditt bästa alternativ eller inte.

Divi

Divi är ett intressant och mångsidigt tema som blandar ett traditionellt tema med den inbyggda visuella, dra-och-släpp Divi Builder (som också kommer i en separat plugin-version).

Du kan antingen använda Divi-temat som ett ”vanligt” tema där du ställer in din sidhuvud/sidfot/layouter med Divis inbyggda Customizer-alternativ. Eller, från och med Divi 4.0, kan du också använda Divi Theme Builder för att designa 100% av din webbplats med hjälp av Divis visuella gränssnitt.

Med all den flexibiliteten kan du enkelt använda det för allt från bloggar till e-handelsbutiker, portföljer, affärswebbplatser och… ja, i stort sett allt annat också.

Om allt det här låter förvirrande just nu, så oroa dig inte! Jag kommer att förklara vad allt detta betyder när vi går djupare in i vår Divi-tema recension.

Fortsätt läsa för att lära dig mer…

Utforska viktiga delar av Divi-temat

I det här första avsnittet vill jag utforska de olika ”delarna” av Divi-temat så att du förstår vad det innehåller. Detta hjälper dig också att förstå vad som händer i nästa avsnitt, där jag visar dig hur du kan använda Divi för att skapa din webbplats.

Divi Builder

Divi Builder är det mest unika med Divi-temat i jämförelse med andra teman där ute. Det är en visuell, dra-och-släpp-sidbyggare inbyggd direkt i ditt tema. Du kan tänka på det i samma anda som andra verktyg som Elementor Pro, Beaver Builder, etc. Den viktigaste skillnaden är att det är inbyggt i temat (även om du också kan få det som en fristående plugin-version).

Om du inte är bekant med dessa verktyg låter de dig bygga en 100% anpassad design utan att behöva känna till någon kod. Du kan göra allt från det visuella, dra-och-släpp-gränssnittet. Tänk på dem som Squarespace eller Wix… men för WordPress.

Du kommer att arbeta i ett visuellt gränssnitt där du kan se exakt hur din design kommer att se ut för dina besökare.

Du kan styra layouten med rader och kolumner, och du kan lägga till nytt innehåll genom att lägga till olika ”moduler”. Till exempel kan du ha en modul för en knapp, en annan för en bild, en annan för en pristabell, en annan för ett kontaktformulär, etc.

Varje modul (och rad/kolumn) får sina egna detaljerade inställningar som låter dig styra funktioner, stil, avstånd etc. Om du t.ex. redigerar en kontaktformulärmodul kan du styra formulärfälten, stilarna, aviseringarna etc. .

Genom att sätta ihop allt med dra-och-släpp och redigera inställningarna kan du skapa dina egna anpassade designer utan att någonsin interagera med kod. Återigen, detta är ”funktionen” som Divi har över andra teman.

Divi Theme Builder

Divi Theme Builder använder samma Divi Builder-gränssnitt som ovan. Den viktigaste skillnaden är dock att den låter dig tillämpa Divi Builder på dina egna temamallar. Du kan till exempel använda den för att designa ditt temas rubrik eller blogginläggsmallen som alla dina blogginlägg använder.

Detta låter dig anpassa 100% av din webbplats med Divi Builders visuella gränssnitt, vilket är en riktigt kraftfull funktion. Du kan till exempel skapa en mall för dina blogginlägg och sedan använder alla dina blogginlägg automatiskt den designen – du behöver inte manuellt återskapa designen varje gång.

Eller så kan du till och med skapa olika mallar för blogginlägg i olika kategorier, vilket öppnar upp för mycket stor flexibilitet.

Slutligen, det är inte bara för blogginlägg! Du kan också använda den för andra typer av innehåll. Om du till exempel har en WooCommerce-butik kan du använda den här funktionen för att skapa anpassade mallar för dina enskilda produktsidor och butikslayouter.

Divi biblioteksmallar

Även om Divi Builder ger dig kraften att bygga 100% anpassade designs från grunden, så behöver du inte göra det eftersom Divi kommer med ett enormt mallbibliotek. Det här är färdiga designs som du kan importera och sedan anpassa till 100% med Divi Builder.

För närvarande har Divi över 1 383 färdiga layouter som du kan välja mellan, uppdelade i 187 layoutpaket. Ett ”layoutpaket” är en temansamling av mallar. Till exempel, så finns det ett gäng mallar fokuserade på att hjälpa dig skapa en restaurangwebbplats.

Du kan också spara dina egna designs som mallar för att återanvända dem senare. Eller så kan du spara enskilda avsnitt som ”Globala moduler”, vilket låter dig återanvända en mall på flera ställen och uppdatera alla instanser bara genom att redigera den ursprungliga mallen.

Alternativ för Divi Theme Customizer

För att anpassa stilen och layouten på ditt tema använder Divi den inbyggda WordPress Customizer. Detta är trevligt eftersom det låter dig förhandsgranska alla ändringar du gör i realtid. Detta fungerar precis som alla andra WordPress-tema. Om du till exempel vill anpassa din rubrik kan du öppna dessa inställningar i Customizer och göra ändringar.

Eller, naturligtvis, kan du också hoppa över dessa inställningar och bara använda Theme Builder (mer om det senare).

Divi-temaalternativ

Slutligen kommer Divi också med ett eget område för backend-tema. Du kan använda det här området för att styra mer funktionella/integrering/globala inställningar. Till exempel låter den dig enkelt lägga till kodavsnitt till temat (som Google Analytics-spårningskod).

Hur man skapar en webbplats med Divi

Låt oss nu ta reda på mer om hur Divi faktiskt fungerar…

Som jag nämnde i introt finns det verkligen två sätt som du kan gå tillväga för att skapa din webbplats med Divi-temat.

  1. Du kan använda Divi-temats Customizer-alternativ för att styra din sidhuvud, sidfot och malllayouter och sedan använda Divi Builder för att styra det faktiska sidinnehållet.
  2. Du kan använda Divi Theme Builder för att designa 100% av din webbplats med hjälp av den visuella redigeraren. Detta inkluderar din sidhuvud, sidfot osv.

Alternativ 1: Använd Temaalternativ + Divi

Det här första alternativet är det ”ursprungliga” sättet att bygga en webbplats med Divi. Detta är det snabbaste sättet att komma igång och ger dig fortfarande mycket kontroll.

Konfigurera Divi-temaalternativ

Först ska du använda Divi-inställningarna i den inbyggda WordPress Customizer för att ställa in ditt sidhuvud, sidfot, blogglayout etc.

Du kan också använda inställningsområdet för backend Divi för att kontrollera andra detaljer.

Använda Divi Builder för att designa innehåll

När du har den grundläggande ”designen” för din webbplats (t.ex. ditt sidhuvud och sidfot), kan du sedan använda Divi Builder för att designa ditt faktiska innehåll. Du kan till exempel använda den för att skapa din hemsida, en ”om”-sida, en ”kontakt”-sida, etc.

Med bara denna metod har du redan mycket kontroll för att bygga en anpassad webbplats. Men om du vill ha ännu mer kontroll kan du välja den andra metoden.

Alternativ 2: Använd Divis Full Theme Builder

Det andra sättet att skapa en webbplats kan vara att använda den nya temabyggaren för allting. Detta ger dig mer flexibilitet eftersom du kan kontrollera varje element på din webbplats med hjälp av det visuella, dra-och-släpp-gränssnittet. Det kräver också lite mer arbete – eftersom du måste designa varje element!

Men du kan också mixa och matcha om du vill. Till exempel kan du använda Theme Builder för att styra din sidhuvud, men fortfarande använda temats standardsidfot som du ställer in i WordPress Customizer.

För att ställa in det kan du gå till Divi → Theme Builder. Här kommer du att se en uppmaning att lägga till global sidhuvud/bröd/sidfot. Det här är standardmallarna som Divi kommer att använda för de delarna av din webbplats.

”Body” betyder mallen för innehållet i ett blogginlägg eller en sida. Med andra ord – allt som går mellan din sidhuvud och sidfot.

Utöver de globala mallarna kan du också skapa fler mallar för specifika typer av innehåll, vilket ger dig massor av flexibilitet.

Du kan till exempel använda en global mall för blogginlägg, men sedan också skapa en separat mall för ”Recensions”-inlägg som automatiskt åsidosätter den globala mallen.

Sammantaget är denna metod utan tvekan mer komplicerad och tidskrävande. Men det ger dig också mycket mer flexibilitet. Du kan bestämma om den avvägningen är värt det för dig, eller om du hellre bara vill hålla fast vid den första metoden (vilket är helt okej).

Divi Tema Prissättning

Divi-temat är tillgängligt som en del av Elegant Themes-medlemskap, vilket ger dig tillgång till alla Elegant Themes produkter och låter dig använda dem på ett obegränsat antal webbplatser.

En viktig sak att notera här är att du får både Divi-temat och plugin-versionen för samma pris. Utöver det får du också andra användbara verktyg som Bloom för e-postopt-ins och Monarch för social delning.

Vanliga frågor om Divi-tema

När vi avslutar saker och ting vill jag snabbt svara på några vanliga frågor relaterade till Divi…

Är Divi ett bra tema? Är det värt att köpa?

Tja, detta är förvisso en subjektiv fråga, men generellt sett tror jag att det är ett bra alternativ för vissa typer av människor. Det är inte det bästa temat för alla situationer, men det är ett riktigt bra alternativ om du vill ha full design/stilkontroll över din webbplats.

Kan du bara använda Divi Builder utan temat?

Ja! Divi Builder kommer också i en plugin-version, som låter dig använda den visuella dra-och-släpp-sidbyggnaden (och temabyggaren) med vilket WordPress-tema som helst. Detta är också ett bra alternativ om allt du verkligen bryr dig om är att dra och släppa med Divi Builder.

Är Divi-temat långsamt?

Divi är inte det snabbaste WordPress-temat där ute, men det är inte heller dåligt när det kommer till prestanda. Så länge du implementerar bästa praxis för WordPress-prestanda kan du absolut få en Divi-webbplats att laddas tillräckligt snabbt.

Är Divi-temat bra för SEO?

Ja – Divi-temat har implementerat alla grundläggande funktioner som ett WordPress-tema behöver följa för bra SEO.

Vilket tema din WordPress-webbplats använder är naturligtvis ett av de mindre SEO-övervägandena – att skapa bra innehåll och få bakåtlänkar är mycket viktigare i det stora hela.

Låser Divi-temat in dig?

Nej! Divi-temat låser inte längre in dig eftersom du också kan använda Divi Builder som en fristående plugin som fungerar med vilket WordPress-tema som helst. Om du börjar med Divi-temat är allt du behöver göra att installera Divi-pluginen innan du byter teman och ditt innehåll kommer att fortsätta fungera bra.

Det här skiljer sig från hur det fungerade tidigare, varför du kanske ser några äldre Divi-temarecensioner diskutera inlåsning som ett problem.

Slutsatser: Ska du använda Divi?

Nu till den viktigaste frågan – ska du använda Divi-temat?

Nåväl, låt oss sammanfatta några av dess starka sidor…

Det största området där Divi utmärker sig i jämförelse med andra teman är designflexibilitet. Med den visuella, dra-och-släpp Divi Builder kan du bygga en 100% anpassad design utan att behöva någon anpassad kod. Detta skiljer sig från de flesta andra teman där ute.

Med temabyggnadsfunktionerna i Divi 4.0 är Divi Builder nu ännu mer kraftfull eftersom du också kan gå längre än att bara designa inlägg och sidor och även designa ditt temas sidhuvud, sidfot och mallarna för dina blogginlägg, sidor och annat innehåll (t.ex. WooCommerce-produkter).

Det riktigt kraftfulla är att du kan skapa flera mallar och ”villkorligt” tillämpa dem på olika delar av din webbplats, vilket öppnar upp för många användbara alternativ.

Även om detta kräver mer arbete än ett ”plug-and-play”-tema, ger det dig också mer flexibilitet. Men om du inte vill bygga allt från grunden, kan du alltid importera en av de tusentals mallarna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *